2 Temmuz 2018 Pazartesi

Prayer (Duaci) - Philip Kerr

Iskocya dogumlu Ingiliz yazar Philip Kerr'in 2014 yilinda basilan kitabi Prayer (Duaci), FBI ajani Gils Martins'in Tanri'ya olan inancini kaybedip, dolambacli yoldan tekrar kazanma hikayesi. Goodreads'ten kitabin puanina baktigimda yazarin en dusuk puanli kitaplarindan biri oldugunu gordum. Yine de ben kitabi sevdim, sicak yaz gununde iyi giden surukleyici, yer yer urpertici, akici bir anlatimi vardi. Bazi dini kisimlarinda akicilik sekteye ugrasa da kitabi genel olarak begendim. Yine de kitabin mesaji cok problemli, genc yasta okuyan birine yanlis mesaj verebilir, ya da dini hassasiyeti olan birini bir hayli kizdirabilir.

Konusuna gelince, Harvard hukuk mezunu Gil Martins, iyi bir is firsatini geri cevirip FBI ajani olur. Esi Ruth'un babasi zengindir ve babanin aldigi evde oturup, yine onun uyelik aidatini odedigi Houstonian Club'une giderler spor yapmak icin. Ogullari Daniel dogmadan once yasadiklari cocuk sahibi olamama sorunlari nedeniyle Ruth iyice dindar olup cikmistir, halbuki oncesinde ayni okula giderlerken hic de dindar degildir. Gils ise Tanri inancini sorgulamaktadir, keza suclu olduguna inandirdigi bir sucluyu sucunu itiraf etmesi icin tesvik etmis, sonrasinda bu kisi idam edilmis ve daha sonra bu kisinin masum oldugu ortaya cikmis fakat is isten gecmistir. Bu arada, Ruth kafayi dinle bozup, surekli dua etmek istemesi ve kiliseden cikmak istememesi Gils'i Ruth'dan uzaklastirir. Cift, Houston'da yasamaktadir.

Sonra cinayetler ve olaylar baslar. Bu kisimlarda olaylari yazar biraz karisik anlatmis. Iki tane cinayet serisi var, bir de teror olayi. Teror olayi hemen sonuca baglaniyor. Ilk cinayet serisinde iyilik melegi gibi olan insanlar hedef aliniyor. Ikinci cinayet serisinde de ateistler hedef tahtasinda. Bunun disinda bir de pedofili cetesive bununla ilgili bir sorusturma var. Cok fazla olayin olmasi aslinda gercekcilik olarak dusunulebilir, keza buyuksehirde bir buroda sanmiyorum ki tek bir seri olsun. Kitabin odaklandigi seri ise ateistlerin oldurulmesi. Gil Martins'in arkadasi Katolik rahip olumler arasinda bir motif gorerek Gils'e gelir ve ondan bu olumleri arastirmasini ister. Olumlerin tumu kaza olarak kayda gecse de herbiri birbirinden tuhaftir ve hicbir supheli de yoktur. Gils bir yandan olaylari arastirirken, bir yandan da ateist olur. Sonra olaylar, olaylar... kitabin surprizini bozmamak icin daha fazla yazmayacagim.

Kitap boyunca, yazari da evanjelist oldugu icin acaba evanjelizm propagandasi mi diye diye hafiften rahatsiz bir sekilde okudum. Zira Evanjelizm (Ramazan Kurtoglu) kitabini okudugum zaman bu konuda hafiften paranoyak olmustum. Ama sonlara dogru bayagi din dusmani bir kitap olduguna karar verdim. Kitabin atmosferi, Teksas'i guzel guzel analiz etmesi, Ike kasirgasi sonrasi enkaza donen Galveston'i hayalet sehir olarak cok yerinde bir secimle korku ogelerinin agir bastigi kisimlara fon yapmasi gayet basariliydi. Houston'in sehirciligi icin soylediklerine sonuna kadar katiliyorum, kisaca sehir planlamasinin silahlarin yasaklanmasindan bile daha oncelikli olmasi gerektigini soyluyordu. Sehir planlamasi yapilmadan kurulan bir sehir oldugu icin Houston cok buyuk olmasina ragmen, diger Amerikan sehirlerine kiyasla plansiz ve cirkin, altyapisi sorunlu. Zaten Meksika Korfezi'ne yakin oldugu icin surekli tehdit altinda, buna ragmen hic onlem yok, yagmurda sel basiyor, vs. vs. Teksaslilar'in asiri kibar olmasi da, silahlara duskunluguyle ve cumhuriyetci ve muhafazakar olmalariyla bilindikleri icin cogu kisiye sasirtici gelebilir ama iki yildan fazladir Teksas'ta yasiyorum ve hayatimda gordugum en kibar insanlar Teksaslilar derim rahatlikla. Kitabi sevmemin bir sebebi de yasadigim bolgeyi anlatmasi. Bu kitabin Turkce baskisi yokmus ama ayni yazarin baska kitaplari var. Zaten kendisi Bernie Gunther serisi ile biliniyormus ve bu seri New York Times coksataniymis.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder